Μαθήματα

Στο σωματείο λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών για όλα τα επίπεδα και όλες τις ηλικίες. Διδάσκονται όλες οι περιοχές της Ελλάδος.

Εγγραφές & κόστος

Οι εγγραφές για τα μαθήματα της χρονιάς ξεκινάνε στα μέσα του Σεπτέμβρη, ενώ τα μαθήματα στο τέλος του ίδιου μήνα. Το κόστος για τη παρακολούθηση των μαθημάτων είναι 50€ το τρίμηνο

Παιδικά & εφηβικά τμήματα

Τρίτη & Πέμπτη
Παιδικό – Α’ επίπεδο 18:30-19:30
Παιδικό – B’ επίπεδο 19:30-20:30
Εφηβικό 20:30-21:30

Τα παιδικά τμήματα αποτελούν το σημαντικότερο θεμέλιο καθώς και τη συνέχεια του σωματείου και για το λόγο αυτό δίνεται ιδιαίτερη βάση στον τρόπο διδασκαλίας και στον σχηματισμό χορευτικού υπόβαθρου. Οι παιδικές ομάδες λειτουργούν από την ηλικία των 4 έως 9 ετών και χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία και το χορευτικό τους επίπεδο. Παράλληλα με τους παραδοσιακούς χορούς συμμετέχουν σε ομάδες θεατρικού παιχνιδιού που αφορούν την παράδοση αλλά και την σύγχρονη κοινωνία μας.

Τα εφηβικά τμήματα λειτουργούν για παιδιά από 10 έως 14 ετών. Στα τμήματα αυτά γίνεται συστηματική προετοιμασία στον ελληνικό παραδοσιακό χορό για την ομαλή ένταξη τους στα τμήματα ενηλίκων. Εκτός από τα κινητικά στοιχεία των χορών διδάσκονται και λαογραφικά στοιχεία της κάθε περιοχής ξεχωριστά.

Τμήματα ενηλίκων

Ενήλικες – πρωτοετείς Δευτ & Τετ
18:15-19:15
Ενήλικες – Α’ επίπεδο Δευτ & Τετ
19:15-20:15
Ενήλικες – B’ επίπεδο Δευτέρα
20:15-22:30
Παραστάσεων Τετάρτη
20:15-22:30
Ενήλικες πρωτοετείς 1o τμήμα ενηλίκων 2o τμήμα ενηλίκων Τμήμα παραστάσεων

Η βάση του σωματείου μας αποτελείται από τα πολυπληθή τμήματα των ενηλίκων, οι οποίοι και χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα το επίπεδό τους. Πάνω από 150 χορευτές δραστηριοποιούνται στα τμήματα αυτά συμμετέχοντας ετησίως σε χορευτικές παραστάσεις με χορούς και τραγούδια από την Ελλάδα. Η επιμόρφωση των τμημάτων αυτών είναι συνεχής με σεμινάρια παραδοσιακού χορού που διοργανώνει το σωματείο με κορυφαίους καθηγητές ελληνικών χορών από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Το τμήμα παραστάσεων αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι και εκπροσωπεί το σωματείο σε επιλεγμένες παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Χορευτές & δάσκαλοι με εκατοντάδες παραστάσεις στο ενεργητικό τους συνθέτουν αυτή την ομάδα υψηλών απαιτήσεων τόσο σε χορευτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Οι εγγραφές για το τμήμα αυτό δεν γίνονται δεκτές – η επιλογή χορευτών για το συγκρότημα γίνεται μία φορά τον χρόνο από επιτροπή του Δ.Σ.

Ειδικά τμήματα

Παρασκευή
Τμήμα Κρήτης 19:00-20:00
Τμήμα Πόντου 20:00-21:00

Το τμήμα αυτοσχεδιασμού αφορά τους χορευτές του Σωματείου και δημιουργήθηκε με σκοπό την λεπτομερή ανάλυση και πρόβα των επιμέρους στοιχείων που αφορούν τον χορό, όπως είναι οι φιγούρες, το δέσιμο και το κράτημα του μαντηλιού, το στήσιμο των χορευτών και πολλά ακόμα. Επίσης γίνονται αναλύσεις ως προς τα λαογραφικά στοιχεία των περιοχών καθώς και σεμινάρια δεσιμάτων κεφαλόδεσμου και γενικά ντυσίματος ενδυμασιών.

Το τμήμα Πόντου δημιουργήθηκε το 2014 και διδάσκονται αποκλειστικά οι χοροί και τα τραγούδια του Πόντου. Γίνεται ανάλυση τόσο στο ύφος όσο και στην τεχνική των χορών.

Ο χώρος

Από το 2009, το σωματείο στεγάζεται σε δικό του, κλιματιζόμενο, χώρο, ειδικά κατασκευασμένο και πλήρως εξοπλισμένο ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες των πολυπληθών ομάδων του χορευτικού, καθώς και σεμινάρια παραδοσιακού χορού, γλέντια και ημερίδες που αφορούν τον παραδοσιακό χορό και την ενδυμασία.